TIBE Labs | Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Digitale flater har formet Arbeiderpartiets nye identitet. Den er laget i og for virkeligheten. Den er tydelig, enkel å bruke og lett å forstå. Identiteten handler om å si få ting, presist.

Få virkemidler

Identiteten er bygget med et bevisst begrenset sett av verktøy. Det gjør det enklere å holde en tydelig retning, samtidig som det gir akkurat nok rom for variasjon. Når grunnmuren er solid, trenger man ikke mange elementer for å si det som trengs.

Få virkemidler, men et tydelig uttrykk. Selv uten logo er det ingen tvil om hvem som er avsender.

Inne og utestemme

Grepene som egner seg godt for å fange et blikk er ikke nødvendigvis de beste til å holde oppmerksomheten litt lenger. Identiteter bør ikke bygges rundt en kampanje eller et slagord. Ingen ønsker en lengre samtale med en ropende person. Vi har sørget for å fange oppmerksomheten først, og deretter holde på den.

Eksempel på utestemme som fanger blikket, og innestemme som gir en rolig og tydelig leseropplevelse.

Typografi i sentrum

Typografi er kanskje det viktigste virkemiddelet i visuell kommunikasjon. Det preger alt innhold, men blir ofte tatt for gitt. I samarbeid med Store Norske Skriftforlag har vi utviklet Jernskrift – en font med assosiasjoner til norsk industri og fagbevegelse. Den gir identiteten et eget uttrykk som skiller seg ut. Fonten fungerer både som logo og som gjennomgående profilbærer, og gjør budskapene til Arbeiderpartiet tydelige, troverdige og lette å kjenne igjen.

Fonten er laget spesielt for Arbeiderpartiet: Store Norske Arbeiderpartiet

Fonten er logoen
Fonten bærer navnetrekket alene. Den er en del av identiteten, ikke bare et verktøy for tekst.

Laget i og for uttakene

Identiteten er utviklet gjennom faktiske uttak, ikke som en øvelse på tegnebrettet. Vi startet med plakater, nettsider og maler til sosiale medier, og fikk alt til å sitte gjennom konkret bruk. Designmanualen, der altfor mange starter, kom til slutt. Det ga rom for justeringer underveis og sikret en løsning som fungerer i virkeligheten, ikke bare på papiret.

Eksempler på identiteten i bruk på nettsiden vi har laget for Arbeiderpartiet.

Flere ben å stå på

En identitet er mye mer enn en logo. Når alle elementer henger sammen i uttrykk og form, trenger ikke logoen å rope. Den brukes bare der det trengs, men avsenderen er likevel tydelig og budskapene får den plassen de trenger.

Eksempler på hvor tydelig de kan fremstå som seg selv, uten den fulle logoen.

En enkel fargepalett
I stedet for å bombardere med røde flater eller mange nyanser av rødt, har vi valgt en enkel palett som gjør avsenderen tydelig uten å ta over innholdet.

Et enormt malverk

Vi har utviklet maler for sosiale medier, plakater, brosjyrer, flyers, stands, lokallag og mye mer. Arbeiderpartiet har over 600 lokallag med ulik erfaring i visuell utforming. Derfor har vi laget et akkurat passe rigid malverk som dekker alle kanaler og gjør det enkelt å få partiet til å se ut som seg selv, overalt.

Eksempler på variasjon i Instagram-poster, laget med malverket.

Tilbake til røttene

Vi ønsket å lage en identitet som får Arbeiderpartiet til å se ut som seg selv. Ikke ny og glanset, men troverdig og forankret. Uttrykket henter inspirasjon fra partiets historie og visuelle arv, særlig fra fagbevegelsen. Det handler ikke om nostalgi, men om å hente styrke fra noe ekte og gjenkjennelig. Identiteten føles kjent, men fungerer i nye flater og formater. Den bygger bro mellom historien og det som trengs nå.

Eksempler på enkelheten i identiteten.

Der det faktisk skjer

En visuell identitet lever ikke i en manual. Den må fungere der folk møtes, jobber og deler. På kontoret, i kaffekoppen, på stands og i møter med folk. Vi har laget et system som gjør det mulig å være tydelig uten å bli lik alle andre. En identitet som er til stede i hverdagen, ikke bare i kampanjer.

Identiteten i bruk på kontoret, kopper, nettbutikk og konferanser.

«Har de ikke alltid sett sånn ut, da?»

En kommentar vi fikk underveis, som kanskje sier mer enn lange forklaringer

Vil du høre mer om hvordan vi jobber med identiteter, med rot i virkeligheten?